Veleposlaništvo RS Kairo /Novice /
01.05.2011  

Projekt humanitarne pošiljke zdravil za Libijo

Veleposlaništvo Kairo je v sodelovanju z Uradom predsednika Republike Slovenije in pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije izpeljalo projekt humanitarne pošiljke zdravil za Libijo. Partner pri takšnem angažiranju je bila Arabska liga, s katero beležimo uspešno sodelovanje na humanitarnem področju. Na osnovi odzivnosti slovenskih farmacevtskih podjetij smo v hitro izpeljani akciji zagotovili humanitarno pošiljko zdravil, ki jih je v Egipt 23. aprila prepeljalo letalo slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika. Farmacevtsko podjetje Lek je prispevalo antibiotike in zdravila za znižanje holesterola, farmacevtski proizvajalec Krka pa zdravila za znižanje visokega krvnega tlaka.

Zdravila je veleposlanik dr. Kokalj 28. aprila predal na sedežu AL v Kairu, nato pa so bila uvrščena na 2. humanitarni konvoj AL, ki je bil 29. aprila napoten v Misrato. Tam so bila lokalnim bolnišnicam izročena 30. aprila. Za distribucijo je poskrbela libijska Organizacija za razvoj in humanitarno pomoč.  Veleposlanik dr. Kokalj se je 5. maja sestal z GS AL Amrom Mousso. Pogovor je bil namenjen predstavitvi modalitet slovenskega humanitarnega prispevka. Ob tej priložnosti je bilo GS AL predano pismo predsednika Republike Slovenije ter pismi predsednikov uprav Krke in Leka.

RS je tako prva država članica EU, ki je prispevala k humanitarnemu konvoju Arabske lige.

Veleposlanik dr. Kokalj je kot gostujoči govorec dne 8. maja nastopil na konferenci pod soprokoviteljstvom Arabske lige, OIC in International Humanitarian Forum z naslovom "Humanitarni odziv za Libijo". Sodelujoči so pozdravili slovenski odziv in prispevek ter zaprosili za morebitno nadaljnjo pomoč RS pri psihosocialni rehabilitaciji libijskih otrok.