Veleposlaništvo RS Kairo /Novice /
20.05.2014  

Letošnji Dan Afrike o priložnostih za poglobljeno sodelovanje

19. in 20. maja je v prostorih Mednarodnega centra za promocijo podjetij (ICPE) potekala mednarodna konferenca Dan Afrike, ki to leto poteka že tretjič. Udeležence konference je nagovoril minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Minister je letošnji dogodek označil kot odlično priložnost za razpravo o možnostih sodelovanja med Afriko in EU na splošno ter med Afriko in Slovenijo na konkretni ravni. Afriška celina po besedah ministra predstavlja številne priložnosti in ogromen gospodarski potencial. V Sloveniji vidimo veliko možnosti za sodelovanje, še posebej na področjih infrastrukture, logistike, turizma in okolja. Ob tem je minister Erjavec opozoril na družbenoekonomske napetosti, migracijske pritiske in pomanjkanje priložnosti za mlade, s katerimi se srečujejo v Afriki. Posebno pozornost moramo zaradi tega nameniti vlogi izobraževanja, usposabljanja in znanstvenega ter raziskovalnega sodelovanja, je povedal minister in ob tem izpostavil vlogo Evromediteranske univerze s sedežem v Sloveniji, ki predstavlja platformo za takšno sodelovanje.

Tesnejše gospodarsko sodelovanje in tesnejši stiki na področju znanosti med EU in Afriko zahtevajo boljšo organizacijo zakonitih migracij ljudi. Migracije visoko kvalificiranih migrantov v razvitem sistemu lahko prispevajo h gospodarskemu napredku in razvoju držav, je ocenil zunanji minister.

V svojem nagovoru je o nujnosti boljšega sodelovanja med Evropsko in Afriško unijo spregovoril tudi veleposlanik Afriške unije pri EU Ajay Kumar Bramdeo. "Nizka gospodarska rast in visoka brezposelnost sta vir družbene nestabilnosti, kar smo videli tako v Evropi kot v Afriki. Ključno je, da sodelujemo ne samo na ravni vlad, temveč tudi na ravni zasebnega sektorja in civilne družbe, da tako dosežemo dobrobit za naše ljudi", je dejal.

Nadaljevanje konference je bilo namenjeno poslovnemu sodelovanju, ko so se na Gospodarski zbornici Slovenije srečali predstavniki afriških držav in slovenski poslovneži.

Dan Afrike organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije skupaj z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Afriškim forumom.