Veleposlaništvo RS Kairo /Izredni dogodki /COVID-19 /

03. 03. 2020

Informacije slovenskim državljanom pri potovanjih

(zadnjič posodobljeno: 8.06.2020)

 

EGIPT

Do 08.06.2020 je bilo uradno potrjenih 34079 primerov okužb s koronavirusom. Doslej je za posledicami COVID-19 v Egiptu umrlo 1237 oseb. 

Dne 31.03.2020 so bile do preklica ustavljene vse mednarodne potniške letalske povezave z Egiptom in iz Egipta, dovoljen bo le prihod praznih letal, ki bodo odpeljala turiste. Ker se situacija spreminja zelo hitro, slovenskim državljanom do uveljavitve zapore svetujemo neposreden stik z agencijo oziroma letalskim prevoznikom, obenem pa naj se javijo veleposlaništvu na sloembassy.cairo(at)gov.si ali prek telefona. Priporočamo tudi registracijo na povezavi https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/ .

V primeru, da ima posameznik simptome okužbe s koronavirusom (predvsem gre za povišano telesno temperaturo iznad 37.5 stopinj Celzija, suh kašelj, težave z dihanjem in utrujenost), svetujemo kontakt posebne namembne bolnice. V Kairu sta to Abbassia Fever Hospital ter Imbaba Fever Hospital. Za seznam namembnih bolnic za testiranje po vsej državi kliknite TUKAJ.

V primeru pozitivnega testa se testirano osebo, ki ni v kritičnem stanju pošlje v karanteno na dom, kritične primere pa se uradno izolira v eni izmed bolnišnic, ki se nahajajo v posameznih pokrajinah (governoratih). Seznam teh bolnišnic najdete TUKAJ

28.5.2020 je bila razglašena nova policijska ura, ki bo po novem trajala od 20. ure zvečer do 6. ure zjutraj, podaljšana do preklica. Od 30.05.2020 je obvezno nošenje mask na vseh javnih mestih.

Na voljo je telefonska številka Ministrstva za zdravje (105), ki naj bi delovala 24 ur dnevno, poleg tega deluje tudi številka 15335. Možne so motnje v delovanju zaradi preobremenitev linij. Posebna številka turistične policije z angleško govorečimi operaterji in 24-urnim delovanjem je 126. 


Veleposlaništvo RS v Kairu je ustavilo izvajanje vseh vizumskih postopkov ter postopkov za dovoljenja za prebivanje. Slovenskim državljanom ostajamo na voljo za nujne postopke in urgentne primere. Izven delovnega časa je naša dežurna številka 0020 122 5665004.

 

JORDANIJA
Dne 02.03.2020 je bil uradno potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom. Do 08.06.2020 je bilo skupno potrjenih 808 primerov.

Glede na trenutne okoliščine zaradi katerih tujci, ki se nahajajo na ozemlju Kraljevine Jordanije, niso mogli urediti svojega statusa, je Ministrstvo za notranje zadeve Kraljevine Jordanije odredilo, da bodo, v skladu z določbami odstavka H zakona o prebivališču in tujcih št. 24 iz leta 1972, vse tujce, ki želijo zapustiti državo, oprostili vseh kazni/glob za prekoračitev veljavnosti viz/dovoljenj za prebivanje.

V sredo, 18. marca 2020 je stopil v veljavo kraljevi odlok o izvajanju zakona o nacionalni obrambi št. 13 iz leta 1992. V Jordaniji tako vladajo izredne razmere - vojaške čete so bile razporejene okoli glavnega mesta Aman in na avtocestah med provincami.

V soboto 21.3.2020 je uvedena policijska ura z namenom  preprečevanja stikov med državljani, ki predstavlja največjo grožnjo za širjenje COVID-19. Državljani lahko svoje domove zapuščajo samo zaradi nujnih potreb. Izjema so tisti, ki od doma odhajajo zaradi narave njihovega dela. Vlada bo vztrajala pri nadaljevanju policijske ure. Policijsko uro bi lahko podaljševali  v različnih oblikah, zaradi zagotavljanja osnovnih  storitev.

Ministrstvo za zdravje se je odločilo, da bo 29.3.2020 znova odprlo zdravstvene domove v prestolnici za sprejem pacientov prek oddelka za civilno zaščito (CDD). Da bi omejili stike in ohranili bolnike varne, zdravstveni domovi ne bodo sprejemali pacientov, ki bodo prihajali  v zasebnih vozilih. 

Zaprti so kopenski mejni prehodi z Irakom, Izraelom in Zaodnim bregom ter ustavljene pomorske linije z Egiptom. Ustavljeni so prihodi potnikov iz Nemčije, Francije, Španije, Libanona in Sirije. Do preklica so ukinjene vse mednarodne povezave.

Posebne telefonske številke za zadeve, povezane s koronavirusom: 065004545, 0778410186 in 111.

Veleposlaništvo Avstrije v Amanu je ustavilo izvajanje vizumskih postopkov za potovanja v Slovenijo.

 

KATAR
Do 08.06.2020 je bilo skupno evidentiranih 70158 primerov okužbe.    

Z dnem 18.03.2020 je bila uveljavljena začasna popolna prepoved vstopnih letov. Dovoljeni bodo le tovorni leti ter leti, s katerimi se v državo vračajo katarski državljani.

Zaprte so kinodvorane in gledališča. Prepovedane oblike zbiranja vključujejo družabne dogodke na domovih, društvih, žalovanje, na Cornichu, dvoriščih mošej, družabna srečanja na plažah in javnih parkih. Prepovedana je strežba hrane v kavarnah in restavracijah. Ustavljene so storitve javnega prometa.

Posebna telefonska številka je 16000. Za informacije o koronavirusu je odprta uradna spletna stran, kjer je mogoče spremljati trenutno stanje v državi.

 

KUVAJT
Do 08.06.2020 je bilo 32510 potrjenih primerov okužbe.

Velja popolna prepoved vstopa za državljane Kitajske, Irana, Iraka, Italije, Japonske, Južne Koreje, Singapurja in Tajske; kot tudi za državljane tretjih držav, ki so v zadnjih 14 dnevih obiskali naštete države.

Od 07.03.2020 so začasno prepovedani vsi leti iz Bangladeša, Egipta, Filipinov, Indije, Libanona, Sirije in Šri Lanke.

Zapirajo se trgovine in trgovski centri ter igralni centri za otroke.

 

OMAN
Oman je do 08.06.2020 potrdil 17486 primerov okužbe. Odpovedane so vse letalske povezave z Iranom, s katerim je povezana velika večina potrjenih primerov. Odpovedani so leti Oman Air na Kitajsko in v Saudovo Arabijo. 

Vsi domači in mednarodni leti do/iz letališč Sultanata bodo prekinjeni od 29.3.2020 (izvzeti so leti do governorata Musandam).

Od torka, 17. marca 2020 od 12. ure po lokalnem času se vsi ukrepi, ki se že  izvajajo podaljšajo do preklica.

Posebna telefonska številka za potnike, ki so pred kratkim prispeli v Oman, je 24441999.

 

SAUDOVA ARABIJA
Dne 02.03.2020 je bil uradno potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom. Do 08.06.2020 je bilo uradno potrjenih 101914 primerov.

Od 26.02.2020 so odpovedani vsi vstopni leti za romarje, ki opravljajo umro (romanje muslimanov v Meko izven obdobja hadža), prav tako je ustavljeno izdajanje vizumov za ta namen obiska. Prepoved velja tudi za obisk mošeje v Medini. Opravljanje umre je bilo naknadno prepovedano tudi saudskim državljanom. Molitvene preproge, iz dveh največjih mošej (Meka in Medina) so bile kot dodatni varnostni ukrep odstranjene.

Prepovedana je strežba hrane v kavarnah in restavracijah. Zaprti so nakupovalni centri. Zaprti so lepotilni saloni. V državni upravi je prišlo do zapiranja večine agencij zaradi zmanjševanja obsega prisotnosti na delovnem mestu. Prepovedano je zbiranje na javnih mestih kot so javni parki, plaže, turistični resorti. Od zasebnih podjetij se zahteva repatriacija uslužbencev na delovnih mestih v tujini, pri čemer so se slednji dolžni po prihodu osamiti v domači karanteni za 14 dni.

Prebivalcem je za pridobitev informacij o koronavirusu na voljo posebna telefonska številka 937.

Od 21.3.2020 za obdobje 14 dni se  ukinja notranji letalski promet, privatni avtobusni prevozi, taksi prevozi in železniški potniški promet. 

Vsi, ki so bili v preteklih 14 dneh v Egiptu, Italiji, Južni Koreji ali Libanonu, se morajo skladno z navodilom Ministrstva za zdravje obvezno osamiti za 14 dni v obliki domače karantene.

Prepovedani so bili vsi turistični obiski oseb, ki prihajajo iz naslednjih držav in območij: Afganistan, Azerbajdžan, Filipini, Hong Kong, Indija, Indonezija, Irak, Iran, Italija, Japonska, Jemen, Južna Koreja, Kazahstan, Kitajska, Libanon, Macao, Malezija, Pakistan, Singapur, Sirija, Somalija, Sirija, Tajska, Tajvan, Uzbekistan in Vietnam. Državljanom in prebivalcem so prepovedana vsa potovanja v oz. iz 39 držav, vključno z državami članicami EU. 

Nasploh so vsa potovanja v Saudovo Arabijo zelo omejena, tudi v primeru imetnikov poslovnih vizumov in dovoljenj za prebivanje. Od vseh novih prihodov se pred odobritvijo vstopa zahteva predložitev t.i. PCR certifikata.

 Od 23.3.2020 je uvedena delna policijska ura in sicer od 21. ure zvečer do 6. ure zjutraj. Ukrep z namenom omejitve širjenja koronavirusa v KSA je izdan za obdobje 21 dni.  Nekateri delavci bodo iz policijske ure izvzeti. Izjema so zaposleni v vitalnih delih javnega in zasebnega sektorja, katerih delo zahteva stalno delovanje. Izjema se predvsem nanaša na zaposlene v varnostnem, vojaškem, medijskem sektorju ter zaposlene v zdravstvenem in storitvenem sektorju, logistične storitve in dobavne verige za zdravstveni in prehrambeni sektor, sektor za delovanje pristanišč, dejavnosti prevoza blaga in paketov ter carinjenje. Sektorji vključujejo tudi prevoz v skladišča in prodajalne in iz njih ter vse, kar bi državljanom in tujcem  zagotovilo osnovne storitve in  potrebščine.

Generalna direkcija za potne liste (Jawazat) je 24.3.2020 pozvala vse tujce, ki se nahajajo v Kraljevini, naj hitro uredijo status povezan z vizumi, pred njihovim potekom. Jawazat je prosil tujce, naj preverijo veljavnost vizumov in uredijo status prek elektronskih servisnih portalov Ministrstva za notranje zadeve Absher ali Muqeem.

Ažurne informacije o tem, ali je določeno potovanje v KSA dovoljeno, je po poročanju saudskih medijev možno pridobiti na posebni telefonski številki +96 692 000 0890.

Vzpostavljena je bila celodnevna e-poštna storitev za obravnavo prošenj za prevoz v nujnih primerih v času policijske ure . Vsak, ki potrebuje pomoč lahko to stori preko e-poštnega naslova roc@ps.moi.gov.sa in navede svoje osebne in kontaktne podatke, skupaj s kratkim pojasnilom in dokazilom, zakaj in kam mora potovati. 

Slovenskim državljanom svetujemo preverjanje tudi na klicno številko pristojnega saudskega veleposlaništva na Dunaju +43 13672531.

Veleposlaništvo Avstrije v Rijadu je ustavilo izvajanje vizumskih postopkov za potovanja v Slovenijo. 

SPLOŠNO OBVESTILO MINISTRSTVA ZA ZUNANJE ZADEVE GLEDE KORONAVIRUS COVID-19
Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.

Aktualne splošne informacije in navodila glede Koronavirus COVID-19 najdete tukaj.